logoaandekookgaan

Gerookte zalm uit de Grill Dome

Voorzalm-Grill dome 4 personen:

 

900 gram Noorse zalmfilet met vel,
ontgraat (1 zijde)
235 Ml bruine rum
225 gram bruine basterdsuiker
115 gram grof zeezout
zwarte peper uit de molen

 

Bereidingswijze

Voor het zalmrecept kun je gewoon Noorse (kweek)zalm gebruiken. Je hebt ook rookhout nodig. Een handvol in water geweekte spaanders oftewel Chips (appelhout Hanos) of een vuistgroot blokje oftewel Chunk (Hickory ). Je kan de zalm serveren met zoet zure komkommer, plakjes Rammenas en een salade van venkel en waterkers. Pasta met citroen, basilicum en groene asperges is ook een lekkere combinatie.

Voor de juiste garing is het belangrijk om de Grill Dome niet te heet te stoken – gebruik dus weinig houtskool (geen briketten!). Bij 110 – 140 C zal de zalm in 12 – 15 minuten de juiste gaarheid bereiken (oranje bruine teint, licht glanzend, stevig meer niet te hard. Ik gebruik altijd de zgn. indirecte methode om de zalm te roosteren: plaats het indirect cooking rack omgekeerd in de Grill Dome en leg de met aluminiumfolie ingepakte pizzasteen bovenop de rooster van het indirect cooking rack.. De stukken zalm kunnen op de gewone rooster gerangschikt binnen de omtrek van de pizzasteen.

Meng zout, suiker en peper. Snijd de zalm in drie gelijke stukken en leg deze in een ondiepe schaal. Giet de rum over de zalm, zodat deze goed bedekt is met de vloeistof. Laat 15 tot 20 minuten staan.

Neem de zalm uit de rum en gebruik keukenpapier om de vis voorzichtig droog te deppen. Bedek de bodem van een ondiepe schaal met een dunne laag van het suiker/zout mengel. Verdeel de stukken zalm over de schaal en schep het restant van het suiker/zout mengsel over de vis zodat deze aan alle zijden helemaal bedekt is. Plaats de schaal met de vis 4 tot 5 uur lang in de koelkast.

Rookhoutsnippers tenminste 1 uur laten weken in water. Met blokjes rookhout is dit niet nodig. Stook de Grill Dome tot de gewenste temperatuur zonder de roosters!

Neem de zalm uit de koelkast en spoel de stukken vis voorzichtig af onder stromend koud water. Gebruik keukenpapier om de vis voorzichtig droog te deppen. Strooi een handvol rookhoutsnippers / 1 blokje rookhout op de hete kolen, plaats het indirect cooking rack met de pizzasteen in de Grill Dome en sluit het deksel. Metal Top 1 cm open zetten. Leg de stukken zalm in het midden van het grote rooster.

Zodra de eerste rook zichtbaar en te ruiken is, deksel openen en zo snel mogelijk het rooster met de zalm op zijn plaats leggen. Deksel sluiten. Na 10-12 minuten deksel pas openen om de garing te controleren. Gebruik voor het oppakken van de vis een zgn. visschep.

Veel succes!

Terug naar Receptenpagina 

Share Button
  • Locatie

    Parksesteeg 1
    6681 KH Overasselt

    E-mail: info@aandekookgaan.nl


    Volg ons