logoaandekookgaan

Kerstham van Nigella Lawson

Aromatische-kerstham-0011-300x268

Voor 10 personen, voorbereiding.: 3 ½ uur, bereiding: 30 tot 40 minuten.

 • 6,5 kg. gerookte ham, met bot
 • 2,5 dl. rode wijn
 • water
 • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
 • 2 tenen knoflook, ongepeld
 • 1 bol venkel, gehalveerd
 • 2 stuks steranijs
 • 1 el. korianderzaad
 • 1 el. venkelzaad
 • 1 el. gemengde peperkorrels

Voor de glazuur:

 • ongeveer 20 hele kruidnagels
 • 4 el. cranberry- of rodebessengelei
 • ½ tl. kaneel
 • 1 tl. paprikapoeder
 • ½ tl. rode-wijnazijn

 

Doe alle ingrediënten, behalve die voor de glazuur, in een grote pan en zet de pan op het fornuis maar nog niet op het vuur. Giet er zoveel water bij dat de kerstham bedekt is.

Zet het vuur aan en laat de ham aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat de ham tegen de kook aan blijft en leg de deksel schuin op de pan. Laat de ham ongeveer 3 ½ uur koken.  (Dat lijkt misschien niet lang voor zo’n groot stuk vlees maar het vlees gaat tijdens het afkoelen door met garen. En zo wordt de ham ook niet té gaar wanneer je het koud wilt eten).

Verhit de oven voor op 200°C of gasoven stand 6. Til de ham voorzichtig uit het hete vocht, leg het op een plank en laat het iets afkoelen, niet te erg, maar tot je het kunt aanraken zonder je vingers te branden.

Snijd met een scherp mes het zwoerd (de buitenste harde laag) weg (en wat van de vetlaag daaronder, als die erg dik is) maar laat een dunne laag vet zitten. Kerf met hetzelfde mes een ruitpatroon met ruiten van 2 cm. in het vet dat je hebt laten zitten. Steek in elk kruispunt van ingekerfde lijnen een kruidnagel.

Klop de cranberry- of rodebessengelei, kaneel, paprikapoeder en rode-wijnazijn in een pannetje op hoog vuur door elkaar en laat het sausje aan de kook komen. Laat het sausje nog 5 min. koken zodat het stroperig wordt.

Leg de ham in een met folie beklede braadslee, want de suiker in de glazuur verbrandt in de oven terwijl de glazuur van de ham druipt. Giet de glazuur over de ham en zet hem 15 minuten in de oven, of tot het geglazuurde vet bruingebrand is. Haal de ham uit de oven en serveer direct of laat het 2 tot 3 uur afkoelen om koude ham te serveren.

 

Terug naar Receptenpagina 

Share Button
 • Locatie

  Parksesteeg 1
  6681 KH Overasselt

  E-mail: info@aandekookgaan.nl


  Volg ons