logoaandekookgaan

Broodbakmachines

Het grote voordeel van brood bakken met een broodbakmachine is dat U altijd vers brood in huis hebt. U hoeft er niet eerst voor naar de supermarkt of bakker. Bovendien is een broodbakmachine ideaal voor mensen met een glutenallergie, want u bepaalt zelf welke ingrediënten u in de broodbakmachine doet. Zelf glutenvrij brood bakken was nog nooit zo gemakkelijk. Verschillende modellen hebben zelfs een speciaal programma voor glutenvrijbrood.

Welke ingrediënten hebt U nodig om een brood te bakken

Bloem of meel. De basis van de meeste broden is bloem, tarwemeel of volkorenmeel. Let er bij aankoop op dat je alleen met bloem brood kunt bakken, met patentbloem kan dit bijvoorbeeld niet. In bloem en meel zitten gluten, ze bevorderen de rijzing van brood. Mensen met een glutenallergie moeten ander meel of bloem kopen. Tegenwoordig hebben veel supermarkten al glutenvrije varianten, maar het is zeker te koop in natuurvoedingswinkels.

Gist

Zorgt voor belletjes in het deeg en die drukken het brood omhoog. Gist zorgt ervoor dat het brood goed kan rijzen. Er is verse en gedroogde gist te koop. De gedroogde variant is langer houdbaar.

Zout

Regelt de activiteit van de gist. Het maakt het deeg stevig en voorkomt dat het rijzen te snel gaat.

Water of melk

Gebruik water op kamertemperatuur. Zo worden de gluten geactiveerd en kan het brood rijzen. Je kunt ook (gedeeltelijk) melk gebruiken. Dat maakt het brood romiger en de korst bruiner.

Boter of olie

Soms wordt boter of olie aan een brood toegevoegd, dit geeft extra smaak aan het brood. Voeg boter of olie toe als het op kamertemperatuur is.

Suiker

Dit maakt brood zachter en langer houdbaar. Ook verhoogt suiker de voedingswaarde. Bovendien is suiker een voedingsbron voor gist en draagt het bij aan het rijpingsproces. Gebruik fijne suiker, want grove suiker of suikerklontjes kunnen de antiaanbaklaag van de broodbakmachine beschadigen.

Broodverbetermiddelen

De bakker voegt deze vaak aan een brood toe om het brood langer vers te houden en het luchtiger te maken. Broodverbetermiddelen kunnen uit verschillende ingrediënten bestaan, zoals gluten, vetten, melkproducten, emulgatoren, suikers en enzymen.

Aandekookgaan.nl . Je leven wordt dan een stuk makkelijker!

Share Button
  • Locatie

    Parksesteeg 1
    6681 KH Overasselt

    E-mail: info@aandekookgaan.nl


    Volg ons